Lepaan viini- ja puutarhatila
Kävimme luokan kanssa 5.11.2018 tutustumassa Lepaan viinitilaan. Kierroksella tutustuimme viininvalmistustiloihin, tapoihin, viinin alkoholipitoisuuteen ja eri tuotteisiin. Kierroksella opin todella paljon viininvalmistuksesta.
Paikka itse ei saa myydä kaikkia tuotteitaan, eli väkevimpiä viinejä ja likööreitä. Hämeenlinnan Tiiriön alkossa myydään näitä tuotteita, ja tuotteita saa myös tilattua alkon kautta.
Suurissa tynnyreissä olevat käyvät siiderit ja viinit oli vesilukolla varustettu. Vesilukko estää hapettumisen, ja sen avulla tietää milloin tuote on valmis seuraavaan vaiheeseen. Tilalla valmistetaan vuodessa 17 000 litraa viiniä, josta omenaa käytetään noin 3-4000 litraa.
Kävimme paikan viinikellarissa, jossa oli käymässä olevia viinejä. Viinit käyvät muutaman vuoden ennenkuin niissä oleva hiiva pikkuhiljaa poistetaan. Hiiva poisto tapahtuu joka päivä kuukauden ajan kääntämällä ja nostamalla pullon pohjaa kohti kattoa. Hiivan kerääntyessä pullon korkkiin, pullon pää laitetaan noin -20 asteiseen väkiviinaan, joka saa pienen osan viiniä jäätymään ja helpottaa hiivan poistoa. Sen takia viinipullot ovat myös hieman väljiä.
Lepaan viini- ja puutarhatila pitää 1 ja puoli vuotta kestäviä koulutuksia, joihin mahtuu 20 oppilasta per koulutus.
Paikka itse ei saa myydä kaikkia tuotteitaan, eli väkevimpiä viinejä ja likööreitä. Hämeenlinnan Tiiriön alkossa myydään näitä tuotteita, ja tuotteita saa myös tilattua alkon kautta.
Suurissa tynnyreissä olevat käyvät siiderit ja viinit oli vesilukolla varustettu. Vesilukko estää hapettumisen, ja sen avulla tietää milloin tuote on valmis seuraavaan vaiheeseen. Tilalla valmistetaan vuodessa 17 000 litraa viiniä, josta omenaa käytetään noin 3-4000 litraa.
Kävimme paikan viinikellarissa, jossa oli käymässä olevia viinejä. Viinit käyvät muutaman vuoden ennenkuin niissä oleva hiiva pikkuhiljaa poistetaan. Hiiva poisto tapahtuu joka päivä kuukauden ajan kääntämällä ja nostamalla pullon pohjaa kohti kattoa. Hiivan kerääntyessä pullon korkkiin, pullon pää laitetaan noin -20 asteiseen väkiviinaan, joka saa pienen osan viiniä jäätymään ja helpottaa hiivan poistoa. Sen takia viinipullot ovat myös hieman väljiä.
Lepaan viini- ja puutarhatila pitää 1 ja puoli vuotta kestäviä koulutuksia, joihin mahtuu 20 oppilasta per koulutus.
Kommentit
Lähetä kommentti